Activistisch of niet?

Magda Klimaatmars
14.00 uur zondag 12 november 2023 op de Dam in Amsterdam. De Klimaatmars begint vorm aan te nemen. Er zijn veel mensen op de been; wij staan samen met onze collega’s van Zen.nl bij de Damstraat te wachten tot we gaan aansluiten.

Rients Ritskes vroeg ons tijdens de opleidingsdag die ochtend of we meer, gelijk, of minder activist willen zijn als Zen.nl-er. Ik stemde voor méér. Maar als ik zo op de Dam naar de mensenmassa sta te kijken en het gescandeer hoor, weet ik het niet meer.

Later in de mars zien we naast een groot spandoek een aantal jonge mensen aan een gebouw hangen. Zij roepen schreeuwen teksten naar beneden en worden zichtbaar enthousiaster wanneer het lukt om de menigte onder hen aan te zetten dit te herhalen. Het intrigeert me hoe dit werkt en tegelijkertijd staat het me tegen, want lees de geschiedenisboeken.

Waarom loop ik dan mee?

Het is allemaal begonnen met het zien van beelden van extreem dierenleed in de bio-industrie. Wanneer ik door Nederland rijd zie ik lege weilanden, steeds meer distributiecentra en zonnepanelenweides. De hei achter ons huis heeft op zondag meer weg van een park, dan van natuur. Europa begint te lijken op de Efteling. Steeds drukker en meer vertier voor iedereen. Er lijkt steeds minder plaats en waardering voor de natuur. En dan heb ik het alleen nog maar over mijn beleving; niet over de alarmerende berichten in de media.

Ik sta op de Dam en de mensen roepen dat het anders moet. Maar hoe dan? Het schuurt aan alle kanten, want ook ik kan nog steeds met minder dan dat ik doe. Het gaat over mijn reisgedrag, over mijn kledingkast, over mijn eetgedrag. We kunnen niet alleen maar naar ‘de politiek’ wijzen.

De lezing van Arthur Nieuwendijk op opleidingsdag gaf mij het zicht op een, zo op het eerste gezicht andere, manier van actief zijn: zo min mogelijk sporen achterlaten. Hij noemde de regel tijdens de sesshin (stilteretraite): ‘laat het toilet schoner achter dan dat je het aangetroffen hebt’.

En hij refereerde aan het opschudden van ons meditatiekussen na de les, zodat we onze bil-afdruk niet achterlaten. Het is een klein en tegelijkertijd een groots gebaar van respect naar de ander.

Nog een suggestie: ‘laat geen mening achter bij de ander na een gesprek’. Geen standpunt innemen is een oefening. Een uitdagende oefening in een wereld waar je pas lijkt mee te tellen als je een mening hebt. We leren deze morgen dat standpunten je weerhouden te zien wat er op dit moment is. Het maakt je star.

Maar waarom loop ik dan mee? Ik houd van de natuur en ik ben tegen uitbuiting van natuur, dier én mens.

Ik denk nog steeds dat ik activistischer, of liever actiever, kan zijn. Door mensen te inspireren zo min mogelijk sporen achter te laten. Door mijn eigen gedrag. Ik probeer het hiermee ook behapbaar te maken, zodat ik kan doen wat in mijn mogelijkheid ligt. En als we dat met meer doen, veroorzaakt dit een rimpeling in het water. Die sporen wil ik dan wel weer achterlaten. 
 
Nieuwsgierig? Boek dan hier een online gesprek. Een live gesprek in Hilversum boek je hier.

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me