De Hogepriester

De Hogepriester

De Hogepriester op de plek van ‘anderen of de omgeving’ – ten aanzien van de kwestie, wat wil dat zeggen?

Als we de kaarten van het Keltisch kruis open leggen is het altijd weer een spannend moment. Wat gaat er zich ontvouwen? De verschillende plekken van deze legging laten verschillende invalshoeken zien ten aanzien van de kwestie.

We kunnen een Tarot legging op verschillende lagen lezen.

In de eerste laag, die van het hoofd, de logische beredenering, kunnen we zeggen dat de kaarten aanleiding geven tot gespreksstof. Het gesprek openen, de kwestie aanroeren en hierop verder gaan.

Als we een laag dieper gaan kunnen we werken met de betekenis van de kaart, juist op deze plek en de verbanden die er zijn. De symboliek die op de kaarten staat, kunnen verklaren en een verband leggen met wat er speelt.

In mijn opleiding bij Karen Hamaker en de cursus ‘Tarot and Psyche’ van Mariana Louis leerde ik nóg een laag dieper gaan met behulp van de Jungiaanse Psychologie. We slaan een brug naar het onbewuste. We maken connectie met de Ziel.

De Hogepriester wordt ook De Hiërofant genoemd in het carddeck van Rider Waite. In andere decks ook wel The Pope of The Teacher.  Als je de betekenis leest in de eerste instantie zou je kunnen zeggen dat de kaart gaat over instituten, regels en autoriteit.

Op de kaart zie je de gezaghebbende figuur zitten op een troon en twee knielende figuren. Met wie kun jij je identificeren?

De diepere laag van deze kaart gaat over keuzes maken tussen behoeften en drijfveren. Jung heeft het over de religieuze functie in ons, die niet zoveel met de kerk te maken heeft wat mij betreft, maar meer met iets wat wij nu intuïtie of misschien wel ons geweten noemen.

In ons dagelijks leven hebben we voortdurend te maken met keuzes. Koop ik wat nieuws of heb ik voldoende in de kast hangen? Of op relationeel gebied; ‘ga ik iemand loslaten of een nog een kans geven?’.

Karen Hamaker Zondag zegt in haar boek ‘De Tarot als levensweg’ dat wanneer je deze kaart trekt, je toe bent aan een andere manier van kijken naar de dingen. Dat je behoefte hebt om dingen te doen die je als zinvol ervaart of die je moreel kunt verantwoorden. Dit houdt in dat je ook meer open staat voor je minder leuke kanten.  

Het gaat dan niet meer over het instituut of de regels, maar over de strijd die in onszelf leeft. En de wil om naar de religieuze functie, je intuïtie of geweten te luisteren.

Het feit dat ik weerstand voel bij deze kaart op deze plek, zet mij aan het denken. Waar komt dit vandaan en wat wil ik hiermee?

In een Tarot Reading komen dit soort zaken, samen met weerstand en een feest van herkenning, voorbij. De kaarten met hun symbolen geven gesprekstof en nieuwe inzichten. Die we dan weer verder uitwerken.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor meer informatie en boek een Tarot Reading!

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me