Dromenvanger

Dromenvanger
Jaren geleden droomde ik regelmatig van huizen met diverse levels, als in een loft, maar er waren geen trappen. Met mijn hoogtevrees moest ik van het ene plateau naar het andere klimmen. Zwetend werd ik wakker.

In dromen gebruikt het onbewuste symbooltaal om te communiceren. De beelden die je gepresenteerd krijgt kunnen heel intens zijn.

In de Jungstudie sprak Karen Hamaker Zondag ook over dagresten, het verwerken van ervaringen die je opgedaan hebt tijdens de dag.

Tijdens de meditatie gaan we doelbewust zitten voor het verwerken van de ervaringen van de dag.

Rients Ritskes schrijft in ‘Leer denken wat je wilt denken’ over het hebben van bubbels die je tijdens de meditatie verwerkt naar puntjes. Bubbels zijn onverwerkte ervaringen die een groot deel van je psychische energie in beslag nemen. Tijdens de meditatie laten we ze tijdens het tellen voorbijkomen, zodat ze verwerkt kunnen worden tot puntjes.

Zowel dromen als mediteren gaan over verwerken van ervaringen. Als je voor het slapengaan mediteert heb je al een deel van die verwerking erop zitten en is de kans dat het echte droomwerk komt groter.

Hoe kun je werken met wat je droom je wilt vertellen? Er zijn een paar tips om je droom beter ter onthouden.

De eerste is om te blijven liggen in de houding waarin je wakker geworden bent. Het lijkt wel of het onbewuste niet wil dat de droom in het bewuste komt, want zodra je op je andere zij draait is de herinnering aan de droom vaak weg.

Meteen opschrijven is ook een tip. Meestal doe ik dat bij de ochtendmeditatie. Als ik een dag later de droom teruglees, verwonder ik me over wat ik geschreven heb.

Nog een tip is om te beschrijven wat de sfeer is. Of het zich afspeelt in het verleden of in het heden. De kleur van de omgeving, de aankleding, etc. kan van belang zijn voor de interpretatie.

En dan de interpretatie van dromen. Er zijn veel boeken geschreven over de symbooltaal van dromen. Wat het betekent als je bijvoorbeeld droomt over een konijn. Alleen gaat het dan over wat we met zijn allen voelen bij een konijn. En dat is vrijwel nooit wat jij persoonlijk voelt bij een konijn.

Dus als je over iets droomt, vraag je je dan af wat dit symbool voor jou betekent. Je kunt associëren, bijvoorbeeld over het eerdergenoemde konijn. Dan komen misschien woorden als zacht, lief naar boven. Misschien denk je wel aan het konijn wat je die ochtend buiten hebt gezien of had je vroeger een knuffel als een konijn.

Mijn dromen over het klimmen naar verschillende plateaus heb ik zelf geïnterpreteerd als verlangen naar spirituele groei. Ik wilde graag groeien, maar wist niet hoe. In de afgelopen jaren heb ik hierin mijn weg gevonden en de dromen hierover heb ik niet meer. Hoogtevrees heb ik, dankzij de meditatie en misschien ook wel de spirituele groei, een stuk minder.

Deze dromenvanger heb ik in elkaar geknutseld van schelpen en veren die ik in de vakantie gevonden heb, samen met garen uit mijn moeders naaidoos. Ik hoop dat ik mijn dromen steeds beter kan vangen!

Wil je eens sparren over wat jouw dromen betekenen? Boek dan hier een gesprek.

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me