Geven en ontvangen

Pentakels 6 liggend

Tijdens een Tarotlegging trek ik op de plek van ´wat te laten´ een kaart die gaat over geven en ontvangen. Op die plek moet ik vaak een beetje omdenken. Want wat is de relatie met ´wat te laten´ en Pentakels VI?

Met regelmaat leg ik een kaartenpatroon voor mijzelf, om inzicht te krijgen in kwestie die mij bezighoudt. Op dit moment is het krijgen van meer klanten actueel. Mijn missie is om de Tarotkaarten uit de taboesfeer te halen. Ik vind het elke keer weer magisch wat de kaarten te vertellen hebben en nee, het is niet ‘woezie-woezie’. Super als er iets is wat je bezighoudt!

Het feit dat je onbewust de kaart trekt die wat te vertellen heeft, juist op die plek, heeft te maken met synchroniciteit, een begrip wat Carl G. Jung in 1930 formuleerde als ‘zinvolle coïncidentie van uiterlijke en innerlijke gebeurtenissen die zelf niet causaal verbonden zijn’ (bron Wikipedia). De beelden die op de kaarten staan resoneren op complexen, vrij vertaald; dingen die ons bezig houden.

Ik gebruik zelf de Rider Waite kaarten, verschenen in 1909, gebaseerd op eeuwenoude symboliek. De beelden resoneren vaak nog dagen door bij mij en mijn klanten.

Terug naar de kaart Pentakels VI. Op de kaart zie je een goedgeklede man die muntstukken uitdeelt en een weegschaal in de hand heeft. Vanuit het perspectief van deze man gezien gaat het om hulp geven. Vanuit het perspectief van de 2 knielende figuren gaat het om hulp ontvangen. Het gaat hier over Pentakels, zij symboliseren de materie, dus tastbare en concrete hulp. De weegschaal geeft evenwicht aan.

Ahaa… maar wat betekent dit dan in mijn geval?

Hulp geven lijkt hoger aangeschreven te staan. Terwijl ontvangen ook iets is waar je de ander een plezier mee doet. Het vragen van geld voor hulp is ook spannend. Ineens lijkt de gever van geld, de klant, weer belangrijker te zijn. Daar is de weegschaal weer!

Vaak gaat ontvangen gepaard met schaamte. Op hulp ontvangen, zeker op geld ontvangen, zit in mijn familie een stuk schaamte. Mijn opa van moeders kant ‘zat in de steun’, zoals dat gezegd werd. In de crisisperiode van de jaren ’30, voor WO II, was hij werkloos. Dat resoneert bij mij nog steeds. Geven is ook niet gemakkelijk, want misschien voelt de ánder zich wel minder hierdoor, of voelt een verplichting.

Welbewust geven wat de ander nodig heeft is iets anders dan geven wat je dénkt dat de ander nodig heeft. In mijn geval is het bewust zijn van mijn eigen projecties en complexen van groot belang. Zodat ik geef wat de ander nodig heeft en niet dat wat ik dénk dat de ander nodig heeft.

Geven en ontvangen is dus iets waar ik de komende tijd mee aan het werk ga. Voelen wanneer iets nodig is en vragen of het nodig is. Met liefde en dankbaarheid ontvangen en ook durven vragen.

Hoe voel jij je bij geven en ontvangen?

Een Tarotsessie boek je hier of neem contact op 06 54268305, je mag bellen, SMS-en of app-en.


Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me