Mediteren in een ijsbad

Ijsbad staand

Een tijdje terug vertelde mijn osteopaat dat ze op een camping had gestaan in Zweden en daar in het meer gedoken was. Cool. Dat zou ik nooit durven.

Diepgewortelde weerstand tegen kou en water, helemaal als deze twee samengaan. Van huis uit meegekregen. Het zit in mijn genen en ik had een moeder die overtuigd was dat ik ziek zou worden zonder jas aan.

De osteopaat riep: ‘misschien kun je een koude training doen!’. 

Ruim 3 weken later lig ik in dit bad. Samen met mijn man.

Het was een event van het online platform Holistik op een prachtige locatie in Amsterdam, het voormalig Prinsengracht Ziekenhuis. Ik volg Holistik.nl al een aantal jaar en ik schreef een artikel op hun website over meditatie bij burn-out.

Het event heet ’the soft side of ice’. Het ijsbad wordt ingeleid met ademhalingstechniek en yoga. Schot in de roos.

Bart Biermans is arts en begeleider van de gang naar het ijsbad. Hij heeft na studie bij Wim Hof zijn eigen methode ontwikkeld, de Below Zero methode. Hij heeft mij ervan overtuigd dat er veel voordeel te behalen is met meer kou in mijn leven. Het heeft een goede invloed op het hormonale systeem en daarmee op slaapritme, eetlust, stress, energieniveau en immuunsysteem. 

Twee minuten in een ijsbad liggen heeft verrassend veel overeenkomsten met yin-yoga en meditatie. Op de yogamat is een oncomfortabele houding een training om in het gewone leven met ongemak om te gaan. 

Bij meditatie is het de training om te blijven zitten, ondanks afleiding of ongemak. Steeds weer terug naar de adem. Het ijsbad is hiervan een overtreffende trap. Blijf maar eens rustig ademen als je hele systeem zegt ‘GEVAAR!!’. 

Nog een overeenkomst met meditatie is dat je het moet oefenen. Met één keer plaats nemen in een ijsbad heb ik een overwinning op mijzelf behaald én weet ik dat er lichamelijk niets met mij gebeurt. Maar daar is mijn lijf zeker niet van overtuigd. Daar is nog wel wat oefening voor nodig.

Met meditatie werkt het ook zo. Af en toe een keer mediteren, omdat je er rustiger van wordt is helemaal prima. Echt een evenwichtige basis creëer je met een dagelijkse meditatie, liefs een kwartier of langer. Dus met oefenen.

Mijn mind is er nu wel van overtuigd dat ik niet ziek word van kou. Met wat oefening hoop ik dat mijn lijf dat ook gaat begrijpen. Ga ik dagelijks in een ijsbad? Nou nee.. ik begin maar eens met koud afdouchen. De thermostaat gaat een graadje lager van de winter en ik ga zo lang mogelijk zonder jas naar buiten. 

Wil jij leren mediteren? Ik geef 1 op 1 online of live meditatietraining, meer informatie vind je hier.

Eerst zelf proberen? Vraag dan het E-magazine met 5 meditatietips aan.
Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me