Nieuw gedrag aanleren

ik ga meer fietsen

Waarom is nieuw gedrag aanleren toch zo moeilijk?

Of het nou gaat om gezonder eten, starten met mediteren of nu echt op zoek gaan naar een andere baan; nieuw gedrag aanleren is soms pijnlijk. Tussen plan en daadwerkelijk doen zit vaak een gapend gat. Wat gaat er mis?

Tijdens de les hadden we het over het beschermingsmechanisme van het ego. Ons ego heeft zicht op hoe we naar onszelf kijken en hoe we denken dat anderen naar ons kijken. Als we iets gaan doen wat verandering geeft in hoe we naar onszelf kijken, komt het beschermingsmechanisme om de hoek kijken.

Dat beschermingsmechanisme vindt het helemaal niet handig dat er wat veranderd wordt, daar is ons brein niet op gebouwd. Ons brein is gebouwd op overleven. Overleven en onzekerheid gaan niet samen.

Want je weet wel wat je hebt, maar niet wat je krijgt, luidt het spreekwoord.

Er ontstaat een interne discussie tussen je wens en het ego.

Die interne discussie is precies wat het zo moeilijk maakt om veranderingen aan te brengen in je dagelijkse routine. In het begin ben je gefocust en gaat de verandering goed. Na een tijdje komt de interne discussie op gang die zegt ‘wat heeft het je tot nog toe opgeleverd; dat nieuwe gedrag?’, ‘wordt je er nou echt blijer van?’ en ‘wat als het je niet lukt?’. Voordat je het weet is het belang van de verandering zoek en doe je weer wat je tot nog toe gedaan hebt.

Wat je er aan kan doen, aan dat ego? Het helpt enorm als je het spelletje van je ego kunt doorzien, daar help meditatie goed bij. Wil je leren mediteren? Doe dan meet met de Training Meditatie van 5 online lessen.

Je kunt beginnen om niet te luisteren naar die interne discussie. Voor het beginnen met mediteren helpt het om een vast tijdstip, op een vaste plaats in huis te nemen. En gewoon gaan zitten. Laat dat ego maar tegensputteren; het duurt hooguit die 15 minuten die je gaat mediteren.

Heb je vragen? Stel ze gerust op magda@cooldowncoaching.nl

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me