Openheid

6-image-Schelp-Meijendel-2011-12-31-at-13-14-43-e1524747557293

Thuis is de ruimte om open te zijn, te zeggen wat je op je hart hebt, om eerlijk toe te geven dat je een fout gemaakt hebt of een verkeerde inschatting.

Als je zelf open bent, nodigt dit anderen uit om ook open te zijn. Als stiefouder heb ik gemerkt dat als je openlijk durft toe te geven dat je een verkeerde inschatting hebt gemaakt, je zowiezo een goed voorbeeld geeft, maar ook een uitnodiging geeft om open te zijn. Je kwetsbaar opstellen is voor veel (stief)ouders lastig, omdat men denkt gezag te verliezen. Maar is dit wel zo? Verlies je overwicht of win je aan respect, als je aangeeft dat jij het ook niet weet? Dat jij ook wel eens dingen gedaan hebt waarvan je achteraf dacht ‘dat was niet zo handig’. Wat wil je dat je kinderen leren? Wil je ze leren wat jij vindt dat goed voor ze is? Of wil je ze leren uit te vinden wat goed voor hen is?

Ik verbaas me er altijd over dat de ouders ineens doen alsof ze vroeger heel braaf waren. Ook degene die ik als tiener heb gekend. Ik vraag dan ‘hoe was jij toen je die leeftijd had?’. ‘Ja’, zeggen ze dan, ‘maar dat ga ik ze niet vertellen, stel voor dat ze weten wat ik allemaal heb uitgespookt..’

Ik had als tiener helemaal niet het idee dat ik heftige dingen deed. Ik vond mezelf braaf. Ik rookte, maar dat deed iedereen thuis. Ik dronk een martini-cola als ik uitging, echt niet meer dan 2, want dan had ik geen controle meer. Ik moest om 1 uur thuis zijn en dan zat mijn vader op me te wachten; vreselijk. Niet zo heel gek, want ik was 14 jaar. Mijn vriendinnen kletsten ons het buurthuis in als er een feestje was. Ik had niet zoveel lef, ik stond er bij en keek ernaar. En ging mee naar binnen. Er werden fake ID’s gemaakt. Dat was een nagemaakte bibliotheekkaart van papier in een plastic hoesje, want pasjes hadden we toen nog niet.

Toegegeven; de wereld oogt voor ons een stuk bedreigender dan die van 35 jaar geleden, maar de ouders van die tijd voelden dat volgens mij ook zo. De wereld was in de jaren ’70 en ’80 ook heel anders dan toen zij 15 jaar waren. De Griekse filosoof Socrates zei 2400 (!) jaar geleden al: ‘De jeugd van tegenwoordig houdt van luxe, heeft slechte manieren, heeft minachting voor alle gezag en heeft geen eerbied voor ouderdom. Jongeren praten als ze zouden moeten werken. Ze spreken hun ouders voortdurend tegen, kletsen in gezelschap, ze smakken bij het eten, slaan hun benen over elkaar en tiranniseren hun ouders.’ Alsof het gisteren geschreven is.

Openheid is geen eenrichtingsverkeer. Je krijgt terug wat je geeft. Openheid is geen zwakte, het is kracht.

Heb een fijn weekend met elkaar!

Magda

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me