Piekeren

3U7A5885

Naar je gevoel luisteren, hoe doe je dat eigenlijk? Wat is gevoel? Gevoelens en gevoel worden in onze taal door elkaar gebruikt. Gevoelens hebben voor iemand; dan ben je verliefd. Gevoel tonen; dan ben je empathisch. Naar je gevoel luisteren wordt ook wel naar je intuïtie luisteren genoemd. Onderbuikgevoel is er ook zo één. Wat is dat dan? En dan weer een andere vraag; moet je al die termen wel verstandelijk willen benoemen??

Vind je het nu al een lastig verhaal? Lees dan verder!

Regelmatig tref ik mensen, vooral vrouwen, die gek worden van hun eigen gepieker. Van al die gedachten in hun hoofd over gisteren en morgen. Over gesprekken die ze gevoerd hebben, over plannen die ze gaan uitvoeren en over wat er allemaal niet kan gebeuren. Om uit die gedachten-stroom te komen is er eigenlijk maar één oplossing; voelen. Niet omdat voelen het ultieme doel is, maar omdat voelen de gedachten-stroom onderbreekt.

Je kunt contact maken met je lijf door je op je adem te concentreren. Waar in je lijf voel je de adem? In je keel? In je borst of in je buik? Gaat de adem snel? Lukt het je om rustiger te ademen?

Contact maken met je lijf is de weg naar je gevoel. Letterlijk naar wat je voelt in je lijf. Daarna komen er natuurlijk weer gedachten. Daarna kun je gaan ontdekken welk gevoel je in je lijf hebt bij die gedachten. Zijn het gedachten die je stress geven, dan span je vaak iets in je lijf aan. Bij mij is dat bijvoorbeeld mijn middenrif. Dat gaf vroeger maagproblemen. Zodra ik dat nu weer voel ga ik op zoek naar wat er aan de hand is. Geef ik aandacht aan de gedachte, waar die vandaan komt en geef ik aandacht aan het gebied in mijn lijf waar ik het voel. En ontspan daar bewust. Je kunt spanning op je borst voelen of je schouders optrekken wanneer je gespannen bent.

Meditatie is een fijne manier om een check te doen in je lijf. Wat je voelt op welke plek. En welke gedachten er voorbijkomen tijdens de meditatie. En nee, het is niet het doel dat je hoofd ‘leeg’ is, want dat kan in mijn optiek niet. Je blijft altijd gedachten houden, alleen je hebt een keuze of je ze voorbij laat gaan of dat je erin meegaat. De vaardigheid om de gedachten voorbij te laten gaan train je tijdens de meditatie.

Op 21 januari 2022 start ik weer met een nieuwe online training Meditatie & Jung.

Heb je vragen? Stel gerust in de comments of op magda@cooldowncoaching.nl.

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me