Schaduw

Bloodlands

De Noord-Ierse politieagent DCI Tom Brannick onderzoekt misdaden, terwijl hij een duister geheim uit zijn verleden probeert te verbergen. Zegt NPO. We kijken de serie Bloodlands.

Bloodlands
Dat de hoofdpersoon een duister verleden heeft is een understatement. Zijn duistere kant, zijn schaduw, wordt steeds zwarter. Het is een geheim dat hij al jaren met zich meedraagt en wat niet meer te hanteren is. Hoe meer hij probeert het weg te stoppen, hoe meer er aan de oppervlakte komt. Ik ga niet meer zeggen, spoileralert.

Schaduw
In de Jungiaanse Psychologie spreken we van schaduw. In de schaduw van een psyche is alles opgeslagen wat verdrongen is, wat er niet mag zijn. In het geval van Tom Brannick is hij in het dagelijks leven een rechercheur die moorden oplost. Niemand verwacht van hem dat hij een dubbelleven leidt.

De lieve crimineel 
Het verdrongen stuk hoeft overigens niet altijd zwart te zijn, het kan ook wit zijn. Het kan ook zijn dat een persoon zijn zachte kant verdrongen heeft. Bijvoorbeeld een crimineel die een glimp van zijn lieve karakter laat zien.

Vooral positief
In de huidige samenleving moet alles mooi, fatsoenlijk, beleefd en vooral positief zijn. Op social media zien we alleen de leuke dingen uit het leven van de ander. Er zijn mensen waarvan ik in de lockdown tijd niets gehoord heb, maar die nu weer vakantiekiekjes posten. Zelfs als het leven een dramatische wending krijgt, moet daar nog een positief verhaal uit te halen zijn.  

Game of Thrones
En ondertussen zijn crimi’s populair. Hoe zwarter hoe beter. Game of Thrones, Lord of the Rings. De goeden en de slechten. De goeden blijken ook een randje slecht te hebben en de slechten een randje goed. Fascinerend.

Wit versus zwart
Licht kan alleen bestaan als er ook donker is. Mooi kan alleen maar bestaan als er lelijk is. Wit bestaat omdat er zwart is. Donker, lelijk, zwart. Licht, mooi, wit.

Schaduwkanten
Tijdens mijn eigen coachingsreis ontdekte ik meerdere schaduwkanten van mijzelf. En dat is niet altijd fijn, kan ik je zeggen. Toch is het zien van de minder mooie kanten van jezelf de weg naar meer innerlijke vrijheid. Het onderkennen dat je motivatie mooi lijkt aan de buitenkant, maar dat iets anders, iets minder moois er ook is, dat is bevrijdend.

‘Je kunt pas omgaan met de schaduw van de ander, als je die van jezelf kent.’
C. G. Jung

Vrijheid
Ben jij op zoek naar meer vrijheid? Voel je je bekneld of geleefd? Dat er weinig ruimte is voor jouw wensen en verlangens? Kijk dan eens of de Magische Coachingsreis wat voor jou is. Hier vind je meer informatie. Wil je kennismaken of van gedachten wisselen? Boek dan hier een gesprek.

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me