Tussen trigger en actie

Cooldown Coaching meditatie 2

‘Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and freedom.’ ~ Viktor Frankl

Tussen prikkels en je reactie kun je tijd inbouwen. Tijd om te beslissen wat je met die prikkels doet. In het Boeddhisme noemen ze deze tijd ‘sacred pause’.

In de coaching zijn emoties veel stof tot gesprek. Want waarom reageer je soms zo heftig op een gebeurtenis? En hoe kun je met die heftige emoties omgaan? En hoe zorg je ervoor dat die emoties niet met je aan de haal gaan? Terwijl je ook weet dat het onderdrukken van emoties niet tot succesverhalen leidt.

Het is fijn om te weten waar die emoties vandaan komen, waarom je er op ‘aan slaat’, zoals ik dat noem. Je kunt daar achter komen door met jezelf te zitten op de meditatiemat en jezelf te laten spiegelen tijdens de coaching.

Op die meditatiemat gebeurt nog iets meer. Je leert daar namelijk te blijven zitten, ook al is dat soms moeilijk, ook al komt er afleiding voorbij, ook al komt de kat kopjes geven, ook al herinner je je opeens dat de was nog opgehangen moet worden.

Je traint jezelf eigenlijk in beheersing. Die beheersing komt weer heel goed van pas als er een prikkel voorbij komt. Dat is die sacred pause. 

Ik las bovenstaande quote in een mail van Brené Brown en ook de vergelijking met de sacred pause. Viktor Frenkl is de auteur van ‘De zin van het bestaan’, waarin hij de verschrikkingen beschrijft die hij meemaakte in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

En nog iets opmerkelijks: ‘Door het lijden dat hij en anderen hadden ondergaan in de concentratiekampen kwam hij tot de opzienbarende conclusie dat zelfs in de meest absurde, pijnlijke en inhumane situaties het leven potentieel zinvol is. Deze conclusie vormde de sterke basis voor Frankls logotherapie.’ Bron: Wikipedia.

Wil je meer weten over het omgaan met emoties? Ik heb een 5-daagse cursus hier op de website staan, hij is gratis en je vraagt hem hier aan.

Vragen of eens sparren? Boek een Let’s Zoom Sessie.


Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me