Voornemens

IMG_2174

Je hebt je voorgenomen om te gaan sporten, afvallen, stoppen met drinken of…(tromgeroffel) mediteren. De eerste dagen lukt het goed, je mediteert iedere dag, je zit goed in de flow. Maar dan na een week wordt het wat minder, de urgentie lijkt eraf en de excuses komen er voor in de plaats. Eén dagje overslaan kan toch geen kwaad? Vandaag geen tijd, morgen weer. Na een paar weken is er van het hele voornemen niet veel terecht gekomen.

Herkenbaar?

Weet je wat het echte, ook nog wetenschappelijk onderbouwde, excuus is? Dat jouw reptielenbrein niet van gedragsveranderingen houdt. Het is een overerfde overlevingstechniek. De eerste dagen lukt het je nog om met je wilskracht je brein te overtuigen, maar als het dreigende falen in beeld komt, komt je reptielenbrein in actie. Gedragsveranderingen zijn niet veilig, ze kunnen tot falen leiden. Falen doet pijn. Oud en vertrouwd gedrag is volgens dit reptielenbrein veel beter. Dus doe maar gewoon lekker niet en luister naar van alles wat ik jou als reptielenbrein influister.

Is het dan niet mogelijk om een verandering door te voeren? Jawel, maar je moet de drang voelen, de discipline hebben en jezelf verantwoordelijk maken (bron: Waarom veranderen (meestal) mislukt – Martin Appelo). De drang kan zijn dat je beter in je vel zit als je gemediteerd hebt. En met zelf verantwoordelijk zijn bedoel ik dat je niet je omgeving de schuld geeft als het niet lukt. Bijvoorbeeld dat ze te veel herrie maakten, net toen jij wilde gaan mediteren en dat het daarom niet ging vandaag.

Hoe slaagt je poging om te gaan mediteren wel? Vraag hier mijn e- book: 5 tips om te blijven mediteren aan én er ook nog van te gaan genieten.

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me