Vrouwendag

Magda boomstam

Mijn moeder was in de jaren ´70 lid van de FNV Vrouwenbond. Er waren themadagen die ze bijwoonde en er waren uitjes met andere vrouwen. Het was voor die tijd heel vooruitstrevend dat ze alleen op pad ging. Mijn moeder was in die tijd rond de vijftig, had 3 kinderen opgevoed. Er was nog een kleintje en dat was ik.

Eigenlijk had mijn moeder maatschappelijk werkster willen worden, zei ze altijd. Maar ja, in de jaren ’50 en in het milieu waar zij uit kwam, mocht dat niet. Kreeg je doorgaans ontslag als je ging trouwen. Bovendien werkte mijn vader in de ploegendienst bij de KLM en zij moest bij de kinderen blijven. Geen discussie.

Dit is waar ik vandaan kom.

In mijn werk en privé was mijn streven altijd gelijkwaardig te zijn aan mijn mannelijke collega’s en partners. Waarschijnlijk door het goede voorbeeld van mijn moeder. Ook dat ik mij niet wilde laten binden door een gezin.

Tijdens de Jungiaans Psychologie leerde ik meer over het jin- en jangkwaliteiten die we als mens verder kunnen ontwikkelen om tot een HEEL mens te worden. Individuatie noemt Jung dat.

Waar het in basis over gaat is dat wij allemaal mannelijke en vrouwelijke eigenschappen hebben, ongeacht sekse of gender. Vrouwelijke, JIN eigenschappen als begeleiden, verwelkomen van het nieuwe, afwachten, ontvangen en betrokkenheid zijn in onze cultuur minder gewaardeerd. Mannelijke JANG eigenschappen als actie ondernemen, voor dingen opkomen, naar je hand zetten en doelgericht zijn passen beter in ons plaatje van succes hebben.

Onze cultuur heeft op vrouwen én mannen een beeld geplakt van hoe wij zouden moeten zijn. In mijn optiek kunnen we pas de rollen goed uitwisselen als we een HEEL mens zijn, met vrouwelijke én mannelijke eigenschappen.

In mijn praktijk kom ik vrouwen tegen die steviger in hun schoenen willen staan.

Vrouwen di zelfvertrouwen willen hebben wat verder gaat dan blij zijn met hoe je er uitziet.

Vrouwen die met alle vertrouwen in zich boos willen kunnen zijn wanneer nodig.

Vrouwen die emoties willen hebben, maar geen emoties willen zijn.

Vrowuen die een HELER mens willen worden.

Terug naar de Internationale Vrouwendag, want dat is het terwijl ik dit schrijf. We kunnen het ook internationale mensendag noemen. Want waar ik voor pleit is dat onze jinne, vrouwelijke kant er mag zijn en ontwikkeld mag worden, bij mannen én vrouwen. En dat de jange, mannelijke kant er mag zijn en ontwikkeld mag worden bij vrouwen én mannen. Zodat we allemaal HELE mensen worden.

Hoe kijk jij aan tegen deze internationale vrouwendag aan? Deel het met me in de reactie.Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me