Wat je voelt ben je zelf

Touwbrug
Wat je zegt ben je zelf,
Met je kop door de helft
Met je kop door de muur,
Ben je morgen lekker zuur!

Ken je het rijmpje nog van vroeger? De eerste zin is niet zomaar een onzin zinnetje. De rest is er volgens mij gewoon bij verzonnen. ‘Wat je zegt ben je zelf’ kan wat mij betreft worden: ‘wat je voelt ben je zelf’.

Emoties die je voelt, zoals irritatie, boosheid, frustratie en verongelijkt zijn, komen niet van de ander. Zij komen uit jezelf. Je bent zelf degene die ‘aan’ gaat op iets wat de ander doet. Wat de ander doet raakt iets in jou, waardoor je de emotie voelt.

Al jaren ben ik bezig met het thema ‘gezien worden’. Laag voor laag pelde ik af en ik ben nog niet klaar. Wanneer ik eerder iemand trof die zonder problemen zijn podium pakte of de leiding nam, kon ik daar behoorlijk wat emoties rond voelen. Afgunst omdat ik het ook wilde. Boosheid omdat de ander dat zomaar doet. Frustratie omdat ik het zelf niet deed. Ik werd er behoorlijk verongelijkt van.

In de Jungiaanse Psychologie staat de innerlijke wereld centraal. Mijn lerares Karen Hamaker stelt in haar boek ‘Het projectiemechanisme’ dat de meeste emoties die we voelen, van onszelf zijn en niet door de ander komen. Door meditatie en coaching zijn mijn emoties veel minder heftig geworden. Ik neem meer mijn eigen ruimte in. De ander komt minder in mijn ruimte en ik hoef ook niet mijn ruimte te bevechten.

Hoe is dat bij jou?

De volgende keer boos of gekwetst bent, kun je jezelf de volgende vraag stellen: ‘wat is het in mij dat zo geraakt wordt hierdoor?’. Wanneer je daarmee aan de slag gaat in meditatie en coaching, kan het zijn dat je een heel nieuw perspectief krijgt. Dat perspectief gaat over jou en niet over de degene die de boosheid of het verdriet opriep.  

Wil je meer weten of voel je een emotie die vragen bij je oproept? Boek dan hier een online gesprek. Een live gesprek in Hilversum boek je hier.

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me