Watervrees

Magda vijver

In mijn Zeeuwse genen zit een diepgewortelde angst voor water. Deze angst komt voort uit verhalen van dijkdoorbraken, overstromingen, maar ook van vissers die niet terug kwamen van zee.

Mijn moeder vertelde vroeger dat ze niet kon zwemmen, omdat ze de zwemles in het kanaal niet aandurfde. En dat haar ouderlijk huis in de oorlog in overstroomd gebied lag en dat ze veel kostbare herinneringen is kwijt geraakt.

Mijn eigen eerste duikervaring op de bodem van het zwembad was mede daardoor denk ik geen succes. Toen mediteerde ik nog niet, maar dat terzijde. 

Emoties worden in de Jungiaanse Psychologie gezien als reacties veroorzaakt door een complex.

Complexen hebben we allemaal en deze kunnen positief of negatief zijn. Complexen zijn ontstaan in ons onbewuste en kunnen generaties terug gaan. In mijn geval heb ik dus een complex dat gaat over water.

Bekentenis: ik heb geen A-diploma. Ik weigerde in de 2e klas van de lagere school naar schoolzwemmen te gaan. Mijn vader heeft me daarna gelukkig wel leren zwemmen, dus ik heb het complex redelijk in de hand gehouden. Maar dat duiken is het nooit geworden.

Hoe ga jij met je emoties om? Kun je er enorm van van slag raken? Zijn er momenten dat je een met emotie beladen gesprek steeds maar blijft herhalen in je hoofd? 

De grootte van het complex geeft aan of het je leven beheerst of niet. Wil je onderzoeken hoe het zit met jouw emoties? En waar jouw complexen vandaan komen? Vraag dan de mini-cursus ‘Omgaan met emoties’ aan. In 5 dagen vertel ik je meer over de werking van emoties en geef je een paar praktische tips.

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me