Zwemles

Walderveenbad

Het is 1974. Ik ruik een indringende chloorlucht en ik hoor gegil van tientallen kinderen. Geplons van water en schreeuwende badmeesters op de kant. Wat gaat er deze les weer gebeuren? Moet ik weer ‘droog oefenen’ op de kant, terwijl de hele klas kijkt? Of wordt het deze keer die verschrikkelijke haak?

Schoolzwemmen. Ik vond het verschrikkelijk. De dag ervoor had ik zo’n buikpijn bij het vooruitzicht, dat ik weigerde nog te gaan. De negatieve ervaringen van mijn moeder met zwemles, in het kanaal in Zeeland, waren gunstig voor mij, want na een tijdje hoefde ik niet meer. 

Ik moest leren zwemmen, dus mijn vader gaf mij zwemles in de vakantie. In de 48 jaar erna oefende ik op mijn schoolslag en leerde ik mijzelf duiken.

En toch bleef het kriebelen; ik wilde dat A-diploma nog een keer halen!

Vorige week vrijdag was het zover; mijn eerste zwemles.

De aanleiding ontstond van de zomer op het terras, toen het maatje van mijn stiefzoon zei dat hij naast leraar ook zweminstructeur is. Met een wijntje in de hand riep ik ‘kan ik bij jou mijn A-diploma halen?’.

En wie A zegt, moet B zeggen, dus we gaan ervoor.

Geen chloorlucht, geen gillende kinderen, geen badmeester, maar een serieuze zweminstructeur en het Walderveenbad in Loosdrecht voor ons alleen. Een instructeur die naast mij in het water staat, niet op de kant en die rustig aanwijzingen geeft. Borst- en rugcrawl hoort tegenwoordig ook bij het A-diploma, dus we gingen aan de slag. Ik voelde ineens dat ik het graag wilde leren.

De omstandigheden waren natuurlijk ideaal. Maar de rust die ik in het water kon hebben, is ook te danken aan mijn ademtraining van de afgelopen jaren. Het helpt me om bij mijzelf te blijven, bij mijn adem. Dat geldt voor dagelijkse situaties, maar dus ook bij het zwemmen.

Op moeilijke momenten houden we vaak onze adem in. Wanneer stress structureel is kan er een ademhaling ontstaan die oppervlakkig en hoog is. Waardoor het lijkt of je constant aan het adem happen bent. In de meditatie wordt de ademhaling vanzelf regelmatiger, rustiger. Je leert door te blijven zitten, jezelf te trainen om ook in lastige situaties te blijven ademen.

Wil je weten wat meditatie voor jou kan beteken? Ik geef 1-op-1 meditatieles, klik hier voor meer informatie.
Aanmelden Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Cooldown Coaching

Van de Sande Bakhuyzenstr.146,

1223 EA  Hilversum
06-54268305
info@cooldowncoaching.nl
KvK 34234884
Btw-id NL002169008B57

Follow me